Nyheter

22.08.2017, 05:30

Nå kan frivillige lag søke om midler til Sjøvettaktiviteter i 2018

15.09.2017, 04:30

FOTO: Runar Brøste

Nå er søknadsskjema for tilskuddsordningen for sjøvettaktiviteter åpent. Søknadsfristen er 1. november 2017.

Sjøfartsdirektoratet arbeider for å redusere antall fritidsbåtulykker, og et av tiltakene er å få flere frivillige organisasjoner til å arrangere sjøvettaktiviteter. Omtrent 1 million kroner blir fordelt på ulike prosjekt rundt omkring i hele Norge hvert år. Alt fra små prosjekt med 20-30 deltakere, til store prosjekt som når ut til et par tusen deltakere har fått støtte.

Sjøvett midt i byen

Leaparken Velforening er et av lagene som fikk støtte til aktivitet i 2017. De arrangerte sjøvettdag ved Solheimsvannet i Bergen. Rundt 70 personer deltok på arrangementet , og fikk prøve seg på kanopadling, sjøvettquiz, knoper/stikk, hjerte-lunge-redning og hive livbøye på blink.

Tilskuddet gjorde det mulig å formidle råd om sikkerhet og sjøvett til barn og voksne som bor i byen, og som ikke nødvendigvis har vokst opp med båt, sier Eirik Skare i Leaparken Velforening.

Målet med tilskuddsordningen er å hindre at liv går tapt på sjøen, ved vann og elver. Lag og organisasjoner fra hele Norge oppfordres til å søke.

Tilgang på nyttig materiell

De som får støtte via tilskuddordningen får mulighet til å bestille oppgaveheftene «Sjøvettboka» og «Vannviktig» som er til stor nytte i sjøvettopplæringen. Innholdet er tilpasset ulike aldersgrupper. En kan også bestille penner, sjøvettbuffer og instruktørvester.

Sjøfartsdirektoratet har også nylig publisert et gratis spill for iPad og iPhone som kan brukes i sjøvettopplæringen. Det heter «Sjøvettspillet» og er tilgjengelig som gratis nedlasting på Appstore.

Er du med i en et lag eller organisasjon som kunne tenke seg å drive sjøvettopplæring?

Søknadsskjema for 2018 finner du på Sjøfartsidrektoratets nettsider. 

Her finner du også tilskuddsordningens retningslinjer og vilkår for å søke.

Søknadsfristen er 1.november 2017. 

 


Østfoldinger går oftest på grunn

22.08.2017, 05:54
slide_grunnstot.jpg

Østfoldingene går oftest på grunn, viser tall fra Redningsselskapet. Redningsskøytene har måtte trekke båter av grunner 223 ganger så langt i sommer. 42 av disse er i Østfold.


–Vi har dratt båter av grunn nesten hver dag i sommer, sier skipper Pål Bustgaard på redningsskøyta «Horn Rescue» på Skjærhalden.


Han har ingen fullgod forklaring på hvorfor så mange går på skjær i Østfold.

– Det er jo mange båter her, og mange skjær. Men uansett hvor i landet man er tror jeg en grunn kan være at folk er for opptatt av å se på kartplotteren, og stoler for blindt på den. Man må holde utkikk, og studere kartet. Planlegg seilasen sammen, så vet man hvor man skal og hvilke skjær man skal unngå, oppfordrer den erfarne skipperen.


Færrest grunnstøtinger har det vært i Troms, der det kun er registrert tre grunnstøtinger i sommer. De 223 grunnstøtingene gjenspeiler sannsynligvis ikke antallet som går på grunn. Disse er kun grunnstøtinger der det har vært behov for redningsskøyte for å få båten trukket av grunn.


Økning i antall oppdrag
Fra 1. mai til 1. august i år har Redningsselskapets 50 redningsskøyter hatt i alt 3445 oppdrag. Tilsvarende tall for 2016 var 3289 oppdrag.


–Sommeren så langt viser en liten økning i oppdragsmengden. Vi har fem prosent flere oppdrag nå sammenlignet med fjoråret, opplyser pressevakt Lars Mosby Enger i Redningsselskapet.


Flest oppdrag har det vært i Østfold, og landets mest aktive redningsskøyte har i sommer vært RS «Horn Rescue» på Skjærhalden på Hvaler. De logget hele 269 oppdrag fra mai og frem til 1. august. RS «Stormbull» i Stavern og RS «Inge Steensland» i Arendal kommer på de neste plassene med henholdsvis 206 og 201 oppdrag.


Eksplosiv økning i båtbranner
Fremdriftshavarier er den hyppigste årsaken til at båtfolket trenger hjelp fra redningsskøytene. I sommer har 1669 båter fått assistanse fordi båten har stoppet av en eller annen grunn.Redningsskøytene har utført 1370 slepeoppdrag.


Det har også vært en stor økning i antall båtbranner. Så langt denne sommeren har redningsskøytene bistått i slukkingen av 37 båtbranner, mot 23 i samme periode i fjor. Det tilsvarer en økning på hele 61 prosent. Flest branner har det vært i indre Oslofjord.


13 redninger i sommer 
I løpet av disse tre sommermånedene har Redningsselskapets mannskaper reddet 13 personer fra drukning. Flest redninger er det i Hordaland, der redningsskøytene har reddet syv personer.


Våre tre mest aktive stasjoner:

  • Hvaler/Skjærhalden: 269 oppdrag
  • Stavern RS «Stormbull»: 206 oppdrag
  • Arendal RS «Inge Steensland»: 201 oppdrag


Periode : Mai 2017 t.o.m Juli 2017

Fylke

Antall Grunnstøtinger

Finnmark

2

Troms

3

Nordland

16

Trøndelag

14

Møre og Romsdal

8

Hordaland

19

Sogn og Fjordane

6

Rogaland

15

Agder

28

Telemark

8

Vestfold

25

Østfold

42

Buskerud og Akershus

34

Hedmark og Oppland

3

Sum

223

 


Logg Inn